Make-up kwasten schoonmaken: Hoe doe je dat?

Make-up kwasten schoonmaken

Make-up kwasten schoonmaken, een minder leuk klusje dat soms een beetje te lang uitgesteld wordt. Ook ik maak me er wel eens schuldig aan. Af en toe moet je er toch aan geloven, want vieze kwasten verzamelen bacteriën en vettigheid. Die je daarna weer op je gezicht smeert. Bah! Maar hoe maak je ze goed schoon én zorg je dat je kwasten  nog heel lang mee gaan? Dat ga ik je vandaag vertellen!

Make-up kwasten schoonmaken is een minder leuk klusje, maar wel erg belangrijk. We willen natuurlijk geen puistjes of ontstekingen op ons gezicht, want daar staat make-up niet mooier op. Daarnaast is er nog een hele simpele reden om je kwasten regelmatig schoon te maken: kleuren vermengen met elkaar in de kwast, waardoor je favoriete blush er ineens anders uit ziet op je wangen, of je oogschaduwkleuren modderig lijken op je oogleden. Om je make-up er zo mooi mogelijk uit te laten zien, is het dus belangrijk dat je je kwasten fris en fruitig houdt.

Hoe vaak je dat doet, is geen rocket science. Ik gebruik veel van mijn kwasten elke dag en moet dan ook vaak wassen. Maar sommige kwasten gebruik ik amper en hoef ik dus niet zo vaak te wassen. Simpel right? Ik ga je over twee schoonmaakmethodes vertellen, die je met elkaar kunt afwisselen om je kwasten schoon te houden én waarmee je kwasten langer mee gaan!

Brush cleanser

Kwasten schoonmaken met een brush cleanser

Een brush cleanser is een schoonmaakmiddel om je kwasten mee schoon te maken. Je kunt het gebruiken om tussendoor je kwasten mee te ‘wassen’, door een beetje cleanser op je kwast te spuiten en je kwasten af te vegen aan een tissue of een schone theedoek. Ik gebruik zelf momenteel de MAC Brush Cleanser. Omdat mijn MAC Brush Cleanser niet in een sprayflacon zit, gebruik ik een klein flesje met sprayflacon om de cleanser mee aan te brengen op mijn kwasten. Zorg wel altijd dat je je kwasten ondersteboven houdt, want de cleanser mag niet in aanraking komen met de lijm die de haren bij elkaar houdt in de kwast! De lijm kan oplossen, waardoor je snel haren gaat verliezen.

Ik probeer minimaal 1 keer per week op deze manier mijn kwasten te ‘wassen’. Vooral voor oogschaduwkwasten is deze methode ideaal, omdat je de kleuren er makkelijk af krijgt. Als je veel verschillende looks maakt, met veel verschillende kleuren, is het super handig om even snel een brush cleanser te gebruiken. In een cleanser zit veel alcohol, waardoor de cleanser snel opdroogt (verdampt) en je je kwasten snel weer kunt gebruiken. Wanneer je je kwasten wast met water en een reinigingsmiddel, duurt het vaak een volle dag voor je kwasten weer droog zijn en klaar voor gebruik. Dat probleem heb je niet met een cleanser!

 

Make-up kwasten schoonmaken

Kwasten schoonmaken met shampoo en een brush egg

Naast het snelle schoonmaken elke week, probeer ik ook minimaal 1 keer per maand mijn kwasten echt goed te wassen met shampoo en warm water. Ik vind het niet zo’n fijn idee dat de cleanser op mijn kwasten blijft zitten al die tijd, het is dan toch fijn om mijn kwasten op de good old fashioned manier te wassen. In principe kun je brush cleanser ook gebruiken om mee te wassen, maar omdat het toch een beetje agressief spul is vanwege de grote hoeveelheid alcohol, gebruik ik liever een milde shampoo. Ik merk dat de haren daar lekker zacht door blijven (en lekker ruiken) en langer mee gaan. Momenteel gebruik ik Andrélon Natuurlijk Puur shampoo, waar ik ook mijn haren mee was, maar je kunt ook een babyshampoo gebruiken, of een milde ‘elke dag’ shampoo.

Naast de shampoo gebruik ik ook een brush egg. Een brush egg is een siliconen ‘wasbordje’, ze lijken een beetje op siliconen ovenhandschoentjes. Er zitten grote ribbels op en kleinere ‘haartjes’, waarmee je goed tussen de haren van je kwast kunt wassen. Je kunt je kwasten natuurlijk ook met je vingers schoonmaken, je hebt niet per se een brush egg nódig, ik vind het persoonlijk gewoon handig.

Oké, maar hoe was je je kwasten dan? Ik verzamel al mijn vieze kwasten aan één kant van de wasbak en leg aan de andere kant een  schone handdoek klaar. Was één kwast tegelijk, zodat je je kwasten écht goed schoon kunt maken. Pak je kwast en hou hem met de haren naar beneden onder de warme kraan. Door het warme water en de shampoo kan de lijm los gaan laten, waardoor de haren los gaan laten. Daardoor gaan je kwasten veel minder lang mee, erg zonde! Masseer de haren een beetje, zodat je zeker weet dat alle haren nat zijn. Pak nu een klein beetje shampoo in de palm van je hand of op je brush egg, en wrijf je kwasten er zachtjes overheen. De haren mogen best een beetje uit elkaar splijten. Zorg wel dat er echt geen water ín je kwast loopt! Wrijf de shampoo goed door alle haren, ook aan de basis. Vooral vloeibare producten zakken graag naar de basis van je kwast, waar alle troep zich verzamelt. Spoel de kwast daarna goed uit, door de haren weer onder de kraan te masseren met je vingers.

Als je zeker weet dat je kwast schoon is, leg je hem te drogen op een handdoek. Om de vorm er weer goed in te krijgen, veeg ik de haren al rondjes draaiend zachtjes over een schone handdoek. Ik merk dat dat vooral bij lossere kwasten met langere haren erg goed werkt om de vorm te behouden. Laat je kwasten nooit overeind staand drogen, maar altijd op de zijkant of ondersteboven. Na een nachtje drogen zijn je kwasten weer klaar voor gebruik!

Make-up kwasten schoonmaken

Het is even een klusje, maar met een leuk muziekje op is het eigenlijk zo gepiept. En het is ook wel heel fijn toch, lekkere schonen kwasten? Door je kwasten regelmatig schoon te maken, gaan ze járen mee. Ook weer beter voor je portemonnee.

Maak jij je kwasten vaak genoeg schoon? Of is het toch al wel weer tijd om ze even een wasbeurt te geven? 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *